Leg med din hund

Af Gitte Albæk Bielefeldt, træner og konsulent i DcH
Udgivet Jul 17, 2008

Kvalitetstid – også med hunden

Kvalitetstid er at være sammen med sin hund. Arbejde med den. At sætte aktiviteter i gang og afslutte dem, er med til at styrke lederskabet over hunden – eller rettere det styrker tillidsforholdet mellem hund og menneske. Også fysisk kontakt, leg, massage,kæleture og det at gennemse hunden, knytter hund og ejer tættere sammen. Snak med din hund, leg med den, lær den noget. Tag hunden med i bilen, lad den gerne sove i soveværelset, vær sammen med den så meget som muligt, lad den opleve så meget som muligt. Motion og luftning er vigtig, men mentalaktivering er mindst ligeså vigtig. Det kræver tid og opfindsom at aktivere hunden mentalt, men det belønnes med et godt lederskab og færre adfærdsproblemer.

Lederskab

Vores hunde er med deres ulvebaggrund skabt til at skulle arbejde for føden og man ved, at de fleste problemer med hunde opstår, fordi de enten aktiveres for lidt eller kun bliver aktiveret med lege som fx kaste og trække lege. Kaste og trækkelege, kan faktisk give hunden stress.
Din opgave som leder, er at sætte “flokken” i gang med diverse aktiviteter. Hunden aktiverer som regel ikke sig selv uden lederens anvisning og accept.
Lederskab skal ikke holde hunde nede. Mange tror at lederskab handler om at holde hunden væk fra møblerne og ude af soveværelset, gå sidst ud af døre og spise sidst og at hunden ikke må få noget ud af, at opfordre til kontakt eller aktivitet.
Det er ikke lederskab, men et krav om underkastelse!
Din hund skal føle sig tryg sammen med dig og have tillid til at du beskytter den. I det hele taget skal den vide, at det er smart at holde sig til dig. Det har også den virkning, at din hund holder øje med dig, uanset hvad du gør og hvor du er, dermed er grundlaget for lederskab lagt.
Lederskab er at vise den rette vej, hvis du kan lede hunden til mad, give den tryghed og spændende aktiviteter, så er du sikret lederskabet et godt stykke ud i fremtiden.

Indlæring

Mange af disse smålege er jo en slags træning og de har den fordel, at de kan laves hjemme på stuegulvet, når det regner og blæser. Så der er ingen undskyldninger for at lade være.
Man kan fint se TV avis, samtidig med at man sidder på gulvet og leger med hunden.
Inden du går i gang skal du vide, at jo længere tid det tager at indlære, desto bedre for dig. Jo hurtigere en hund lærer en øvelse, desto hurtigere skal du finde på noget nyt at lære den.
Stil IKKE for store forventninger og krav. Del øvelserne op i så mange småbidder som muligt, så en ny sværhedsgrad ikke mærkes så meget. Det giver en flydende indlæring, der sidder fast og en meget motiveret hund.
I begyndelsen skal du give godbidder for næsten ingenting, det giver hunden lyst til at arbejde.
Det giver initiativ og motiverer hunden. En initiativløs hund er næsten umulig at lære noget.
Beløn hunden medens den gør tingene – ikke efter.
Jo tidligere i øvelsen belønningen falder, des hurtigere forstår hunden, hvad det er der skal til for at udløse godbidden.
Under indlæring er princippet: “du ER vel nok dygtig” ikke “du VAR vel nok dygtig”.
Forskellen på er og var betyder under indlæring utrolig meget for hundens opfattelse af hvad du ønsker.
Indlæring er meget koncentrationskrævende for hunden og den vil hurtigt blive psykisk træt.10 gange 3 minutters træning, er bedre end 30 minutter i en køre. Øg tiden gradvist.
Højst 4 gange i træk. Herefter leg eller anden øvelse. Hvis man bliver ved for længe, slår hunden hjernen fra og begynder at lave fejl, selv om den lige har arbejdet perfekt.
Ret ikke hunden. Laver den fejl så ignorer det og prøv igen eller giv hunden en lille pause.
Brug ikke nej eller lignende. Det dræber hundens initiativ og motivation.
Beløn rigtig adfærd og ignorer forkert adfærd.Indlæring giver din hund selvtillid, arbejdsglæde og en helt utrolig god kontakt til dig og kontakt er det grundlæggende i lederskabet.

Lær også hunden betydningen af ordet SLUT. Hver gang I stopper med at lege, så brug ordet SLUT og giv dig til noget helt andet.

Aktivering med mad / godbidder

Arbejde for mad/Finde mad

Efter min mening er der ingen grund til at fodre hunden i en skål. I naturen bruger hunde langt den største del af deres tid på at finde mad. Hvis du, som de fleste, fodrer med tørfoder, hvorfor så ikke lade hunden arbejde for føden?
Min egen hund har ingen madskål. Hun får mad på forskellige måder.
Det meste spiser hun af en halv liters colaflaske. Hun skal puffe og skubbe for at få maden ud. Jeg har prøvet at give hende valget mellem en skål mad eller en flaskefuld mad. Hun vælger flasken hver gang.
En portion morgenmad får hun spredt ud over vores gårdsplads, når vi har gået vores morgentur.
Jeg bruger fuldfoder som godbidder/belønning på vores gåture. Jeg har altid et par håndfulde i lommen. Undervejs smider jeg foder, som hun så skal finde.
At bruge næsen og løse opgaver er én af de bedste måder at aktivere sin hund på.
Har du en meget aktiv hund, kan det være en god ide, at fodre den ved at sprede tørfoder ihele haven og lade den bruge sin fantastiske næse til at finde maden

Plastboksen

Læg en godbid på gulvet og sæt en plastboks, en kop, en skål eller lignende over. Hunden skal skubbe rundt med boksen for at få fat i godbidden, som er nedenunder.
Når hunden er blevet rigtig dygtig – så prøv med en tallerken eller en tung skål.
Man kan også variere dette med at lægge godbidden i en gryde med låg. Hunden skal kunne fjerne låget for at få “præmien””. Dette kan være en fin øvelse for hunde, som er følsomme forlyd.

Papæsker

Køkkenrullepap og papæsker er gode steder at gemme godbidder i. Brug gerne godbidder med lidt stærk lugt hvis hunden er træg at få i gang. Når hunden er blevet vandt til dette, kan du putte en rulle eller æske ind i en anden, sætte tape på, eller gemme tingen således at hunden må søge for at finde den. Hold øje med hunden mens den åbner “gaven”, sådan at pap og tapeikke bliver ædt. Hvalpe er som regel villige til at sluge alt hvad de kommer i nærheden af!

Kludekasse

Tag en papkasse eller platikkasse i passende størrelse og fyld den med klude, håndkæder, viskestykker eller lignende. Du kan også bruge sammenkrøllet papir.
Læg godbidder imellem kludene i kassen og lad hunden søge.
Hvis din hund er rigtig dygtig, så kan du rulle godbidderne ind i kludene.

Gemmeleg

Du kan selvfølgelig også gemme godbidder (eller legetøj) rundt i huset eller i haven. På lavehylder, bag døre, under låg eller plastbokse, under puder på stole m.m. Luk først hunden inde iet rum eller dæk den af.
Gem godbidder (bittesmå stykker pølse el.lign.). I begyndelsen skal det være nemt.De første gange skal du hjælpe hunden med at søge. Efter få gange, går det helt af sig selv.
Efterhånden som din hund bliver dygtigere, kan du gemme godbidder i hele huset og i haven.
Det er rigtig godt lederskab, at gå en runde med hunden, når hunden tror at den har fundet alle godbidderne og vise den, at den har overset nogle. Hunden vil virkelig føle, at du er dygtig: du kan finde flere end den selv kan!

Pakke ud af håndklæde

Man starter med at lægge en godbid under et udfoldet håndklæde (ikke for stort). Hunden skal bruge snude og poter for at fjerne håndklædet og få godbidden. Hvis den bider i stoffet, så afled den, “ikke ødelægge”, og hjælp den med at løse opgaven. Masser af ros når hunden finder godbidden.

Gradvist øges sværdheden:

 • Godbidden foldes ind i håndklædet i forskellige varianter.
 • Godbidden rulles ind i håndklædet
 • Til sidst rulles godbidden ind i håndklædet og der bindes en løs knude.

Min egen hund elsker at pakke godbidder ud. Hun kommer selv med håndklædet når hun har “bundet” knuden op, rullet håndklædet ud og spist godbidden.
Vi har også lavet en ret svær variant med et gammelt fleecetæppe med flere knuder på.

Ophængt flaske med godbidder

Hæng en plastik-colaflaske med godbidder højt op i en døråbning (over hundens rækkevidde).
Snoren skal være rundt om “maven” af flasken så den er i balance og hænger vandret. Sæt endnu en snor i flaskehalsen. Denne snor skal hunden trække i for at få godbidderne ud.

Boksebold

Køb en tennisbold med snor i, den kan fås i store og små udgaver. Skær et hul i bolden lidt under midten (brug en boremaskine eller en skarp hobbykniv og pas på fingrene). Put godbidder i bolden. Hold i snoren (eller hæng bolden i passende højde i en dørkarm) og lad hunden bokse med hovedet til bolden, for at få gufferne ud.

Varianter af godbidsaktivering·

 • Er din hund glad for vand, kan du putte godbidder i en plastboks med låg og kaste den i vandet, hunden får godbidderne, når den afleverer boksen til dig.
 • Når I er ude, kan du kaste godbidder i lyngen/græsset/sneen, og lade hunden søge.
 • Benyt terrænet rundt dig til at lave udfordringer for hunden.
 • Kast godbidder oppe på skråninger, ned i huller eller gem dem i barken på et træ.
 • Du kan også kaste /gemme godbidder og lade dem ligge til I kommer tilbage fra turen.

Praktiske tricks

Ryst dig

Dette er en øvelse som du kan have god nytte af. Har du været på tur i regnvejr er det selvfølgelig bedre at hunden ryster sig udenfor, end at den gørdet efter at være kommet ind. Træningen af dette kan gøres ved at man gentager f.eks. kommando “ryst dig” hver gang at hunden er tilpas våd efter badning o.l. Skal denne kommando have en effekt, må ros og belønningkomme umiddelbart efter at hunden ryster sig. Efterhånden vil hunden kunne forbinde disse ordene med handlingen og vil ryste sig på kommando.

Gå bagved

Dette er en god kommando når man for eksempel skal gå ud gennem døre og lignende. Denne træning kan du starte på en smal sti, hvor et ikke er plads til at hunden kan gå ved siden af.
Lad den gå bagved, samtidig med at du forhindrer den i at komme forbi. Gentag kommandoen”gå bagved” og giv hunden ros, når den adlyder.

Tæppet

Skal man ud med hunden, er det fordel at medbringe et tæppe den kan ligge på.
Lok hunden til at lægge sig ned på et tæppe ved at holde hænderne lavt. Brug ikke nogen kommando for at lægge den ned. Når hunden ligger på tæppet, siger du f.eks. “tæppe”, og belønner. Gentag til hunden lægger sig ned selv. Derefter går du lidt længere bort fra tæppet, måske bare en halv meter, og tester om hunden forstår kommandoen. Efterhånden øger du afstanden.

Ind i bil

Vis hunden at du kaster nogen godbidder ind i bilen og lok den til at hoppe ind. Idet den hopper, siger du “ind i bilen”. Gentag et par gange og tag pause. Tag hunden med dig et lille stykke bort fra bilen og kast nogen godbidder ind i bilen. Når hunden tager kontakt, siger du “ind i bilen.” Hvis hunden tøver, så vent lidt, lad den tænke, før du gentager kommandoen. Hvis hunden stadig tøver, kan du “følge” den mod bilen. Husk at sige ordene hver gang hunden hopper ind i bilen.

Rydde op / Lægge ting i kurv

Benyt en lav kurv og f.eks. en tennisbold og selvfølgelig godbidder. Læg bolden i nærheden af dig på gulvet. Få hunden til at samle den op. Hvis du placerer kurven mellem dine ben ibegyndelsen, vil hunden holde bolden over kurven, når den kommer for at få godbidden. Sig “ryd op”, når bolden falder lige ned i kurven. Gentag nogen gange, lad hunden få en pause.
Når hunden efterhånden ved hvad “ryd op” betyder, kan du lave større afstand mellem bolden og kurven, sådan at hunden må bevæge sig mod kurven for at udføre øvelsen. Når hunden er blevet rigtig dygtig, kan du f.eks. sætte kurven udenfor hundens synsfelt.
Samme metode bruger du for at få hunden til at lægge papir i papirkurven, lægge sine legesager op i legekassen, osv.

“Autotræning”, lidt om navne i hverdagen.

Tal til din hund, når du er i gang med aktiviteter, der har betydning for hunden. Måske gør du det allerede, men du kan nemt øge hundens talesprogsforståelse væsentligt
Gentag enkle udtryk, der går forud for det der nu skal ske.

 • “Skal vi ud at gå” før I går tur.
 • “Snor på”, før du sætter snoren i halsbåndet.
 • “Snor af”, når du tager snoren af.
 • “Op” eller “ned”, når I skal op eller ned af trapper el.lign.
 • “Ud”, “Ind”, “Over”, “Under” ved døre, ved broer, i tunneller osv..

Brug navne på rummene i huset, familiens medlemmer, legetøj.
Listen fortsætter i det uendelige. Efter kort tid forstår hunden ordet og begynder at “lystre” det.
Ros hunden, når den forstår. Autotræning medvirker til at øge hundens lydighed og giver en god hverdag. Hunde kan faktisk lære at skelne mellem ca. 200 ord!
Husk: brug altid de samme ord.

Navneleg

Hvis din hund har en del legetøj, kan du give legetøjet navne: bolden, bamsen, kluden, pivdyret osv. Hver gang du leger med det enkelte legetøj, siger du navnet mange gange. Når hunden efterhånden har lært navnene, kan i lege navneleg. Det forudsætter naturligvis at hunden kan apportere.
Start med at lægge to stykker legetøj, for eksempel bolden og pivdyret, på gulvet.
Bed hunden hente bolden: “må jeg få bolden” eller “giv mig bolden” eller “bolden, apport”.
Hvis hunden kommer med bolden får den masser af ros og godbidder. Hvis den kommer med pivdyret, tager du bare imod det uden at gøre andet og beder hunden hente bolden (ros og godbidder).
Beløn for at hente den rigtige ting og tag bare imod den forkerte.
Efterhånden finder hunden ud af hvad det handler om. Når hunden kan legen med to stykker legetøj, tager du et tredje med, derefter 4 ting osv.
Hav tålmodighed : nogle hunde er længe om at lære det og kræver mange gentagelser, andre hunde lærer et navn efter tre gentagelser. Husk: masser af ros, når den gør det rigtige!
Træn ikke for længe ad gangen, så bliver hunden træt af legen.
Det virker ret imponerende på vennerne, når du beder hunden hente et bestemt stykke legetøj og den kommer med rigtige!

TOUCH(du kan selv finde på et andet ord)

Ordet “touch” er egentlig engelsk, og betyder “berør”. For at lære hunden touch: hold en genstand foran snuden på hunden. Så snart hunden berører genstanden med snuden, sig “Touch” ros, og giv en godbid. Sværhedsgraden øges langsomt:Du holder genstanden til siden, højere op, længere ned, skjuler den bag foden, lægger den på gulvet, osv.
Husk at hunden trænger til pauser i indlæringen. Gå ikke videre, før du er sikker på at hunden har forstået hvad “touch” betyder.

Trille bold eller legetøjsbil

Forudsætter at hunden kan kommandoen “touch”.
Bed hunden lægge sig på gulvet. Lav lidt afstand mellem forbenene sådan at bolden/bilen kan ligge ved hundens snude (gør det enklere at få bolden til at trille fremad). Ros og beløn hvergang hunden toucher bolden. Efterhånden som hunden forstår øvelsen, vil touchen blive kraftigere, bolden vil trille fremad. Øg din entusiasme i hvordan du roser hundens fremskridt.
Når bolden triller hen hvor du sidder, så vær ekstra omhyggelig med rosen. Til slut skal hunden på kommando være i stand til at trille bolden hen hvor du sidder, sådan at du kan trille den tilbage.

Flere touchtriks

Indlæring som under “Touch”

 • Bruge snuden til at lukke døre. Vær opmærksom på, at hunden kan blive bange forsmældet når døren lukker igen. Vær sikker på, at den er vant til denne lyd.
 • Berøre din næse/øjne/ører osv. med snuden. Kommando: f.eks. “næse touch”
 • Sluk/tænd lyset med snuden
 • Ringe på dørklokken
 • Trykke højre tommelfinger for at få en godbid i venstre hånd eller omvendt.
 • Nogle hunde kan sågar lære at tælle, ved at man indlærer numre på fingrene fra 1-10.

Cirkushund / Sjove tricks

Hoppe gennem armene

Her skal du forme armene til en stor ring som hunden skal hoppe gennem. Sid på gulvet og form den ene arm som undersiden på en ring. Med den anden arm lokker du hunden til at hoppe over. Når hunden har fattet pointen, så lægger du den anden armover og former oversiden på ringen. Efterhånden kan du holde “ringen” højere.

Hoppe over benet

Stå mod en væg og løft foden i passende højde sådan at det bliver en forhindring. Lok hunden til at hoppe over ved at bruge en godbid. Efterhånden kan du faktisk få den til at hoppe overfoden bare ved at løfte benet.

Ottetallet

Stil dig med fødderne bredt adskilt. Før godbidden mellem benene og lok hunden sådan, at den går rundt om fødderne i et ottetal.

Slikke snude

Gnid godbidden forsigtigt på snuden. De fleste hunde slikker sig automatisk når du gør dette.
Hvis ikke, sæt dig og vent. Efterhånden vil du opdage, at hunden stikker tungen ud på eget initiativ og så sætter du navn på øvelsen.

Sid fint

Hav hunden siddende foran dig. Når hunden sidder, fører du godbidden over den (ikke for højt,så hopper den) og bagover sådan at hunden må læne sig bagover for at få fat i godbidden. Den vil så løfte forbenene op. I begyndelsen giver du en godbid hver gang forbenene er lige overgulvet, Efterhånden må hunden sidde pænt op for at få godbidden. Kun for voksne hunde. Hos hvalpe kan ryggen tage skade!

Rulle rundt

Hav hunden liggende foran dig. Når hunden ligger i ro, fører du godbidden ned langs siden på hunden, bagover og op mod ryggen. Før godbidden langsomt rundt. Måske må du hjælpehunden rundt de første gange.
I nogen tilfælde kan det betale sig, at belønne bare hunden har startet med at rulle. Mange hunde ruller sig i sne, græs eller sand. Sæt navn på når hunden gør dette, og beløn med godbid.

Gabe

Mange hunde gaber når du sætter dig ned til dem, når de ønsker at opnå opmærksomhed, eller for at dæmpe sig selv eller andre. Sæt navn på og beløn med godbid. En del hunde vil også gabe hvis de bliver strøget gentagne gange langs mundvigen og nedover halsen. Nogen har meget høje gabelyde og andre er mere stille.

Slalom

Start med hunden på din venstre side. Hav en godbid i hver hånd. Lok hunden med din højrehånd under dit højre ben. Når hunden er på vej under dit ben, får den godbidden. Gentag. Så kan du lokke hunden til at gå under først højre og så venstre ben før den får godbidden. Gentaget par gange, men glem ikke at der må holdes pauser.
I starten bør du belønne hurtigt, men kræv snart at hunden skal gå under flere ganger før du belønner. Du skal også efterhånden rette ryggen. Når hunden finder ud af hvordan jobben skaludføres, kan du sætte navn på. Nogen hunde kan du hjælpe i gang ved at klappe dig lidt på låret, andre må lokkes med godbid. Nogle begge dele. Prøv dig frem.

Gem dig / Under bordet

Tag hunden med dig hen til et bord eller en sofa. Lok hunden med en godbid under bordet /sofaen og når den stikker hovedet eller forsvinder helt, siger du “gem dig ” og gir hunden godbidden. Gentag en del gange, men husk pause. Efter nogle gange kan du for eksempel lægge en godbid under bordet, sig “gem dig” og lad hunden gå ind og tage godbidden. Lidt efter lidt fjerner du godbidden og siger kommandoen. Lad hunden få godbidden når den kommer frem igen.

Åbne døre/skabe/skuffer

For at undgå at ivrige hundeklør skal rive dørene op, kan du binde et tov eller klud idørhåndtaget. Du kan bruge de samme principper som ved touch. I begyndelsen giver du engodbid når hunden rører tovet, senere når den bider sig fast. Til slut må den trække så hårdt itovet, at døren åbnes. Husk pauser, ro og godt humør!

Prosit

Mange hunde nyser eller snøfter, når de ønsker opmærksomhed eller når de leger. Vær opmærksom på dette, så kan du snart få en hund, som nyser når du beder om det. Kald det hvad du vil, men husk også her at være konsekvent hvis du har valgt et navn. Vælger du at bruge kropssprog, kan du lettere sætte det sammen med noget andet. Du kan jo spørge om hunden er forkølet, eller hvad naboen gør når han ser hunde, eller hvad mor gør når hun ryster tæpperne.

Kravle

Start med at have en godbid i hånden og lok hunden til at lægge sig ned. Før godbidden langs gulvet foran hunden. I begyndelsen kan hunden få godbidden, så snart den har krøbet nogle få centimeter fremad. Efterhånden kræver du mere. Du skal være sikker på at hunden har godehofter hvis du træner dette. Du kan også lære den at krybe mens du går ved siden af.
Hvis du har besvær med at lære din hund “dæk”, skal du ikke lære den at kravle. Den skal være helt sikker i dækøvelsen før du lærer den at kravle.

Bang / Lig død

I begyndelsen kan du sidde og vente til hunden lægger sig og vælter helt over til siden. Idet snude og hale berører gulvet, kaster du en godbid hen til den. Så er det bare at vente igen.
Hver gang den lægger hovedet ned igen, kaster du en godbid. Når du bestemmer dig for at indlære denne øvelse, bør du være opmærksom hver gang hunden lægger sig for at slappe af.
Efterhånden vil hunden gøre dette bevidst. Vælg et navn til øvelsen. Husk at halen også skal være rolig når du belønner..
Øvelsen “sidde pænt” kan for eksempel hedde “hands up” og kombinerer du den med “bang”, ja så har du en lille opvisning klar.

Danse i rundkreds

Denne dans er bogstavelig talt en runddans. Før en godbid rundt sådan, at hunden må gå i ring for at følge den. Kræv senere at hunden må tage flere runder før du belønner.

Danse på to ben, bedst for små hunde.

Hunden kan også lære at danse på to ben. Hold en godbid højt over hunden. Lad den få godbidden, når den rejser sig op for at tage den. Vær bevidst om, at du ikke skal være et klatrestativ, giv ingen belønning hvis den støtter sig til dig. Sæt navn på lige før den får godbidden. Efter en tid med indlæring af ordet, kan du teste om hunden rejser sig på to, når du beder den om det. Ved behov, hjælp den i gang ved at holde godbidden højt igen. Senere kan du lære den at bevæge sig lidt rundt på to ved at friste den med godbidden i en cirkel overhovedet på hunden.
Bedst for små hunde.

Strække sig

Ofte vil hunden din strække sig når den har sovet, eller som et dæmpende signal. Her er det bare at finde på et godt navn og belønne. Du kan lave lidt sjov med dette ,ved at kalde det morgengymnastik eller ved at I strækker jer samtidig, for at gøre jer klar til job eller noget andet morsomt. Mange hunde laver en del lyd når de strækker sig. Har du sådan en hund, kan du vente med at belønne til du får et ” lydstærkt ” stræk.

Cirkushund

Hunden skal hoppe op på din ryg, og blive stående, når du står på alle fire på gulvet. Dette er en cirkuskunst som ikke alle hunde klarer. Det er en svær og krævende øvelse som ikke duer til tunge hunde. Det er en god ide at have en hjælper til at belønne ved indlæringen.
Stå selv på alle fire på gulvet. Start øvelsen med at sige de ord, som du vil at hunden skalassociere med denne øvelse, f.eks. “hvad gør hundene i cirkus”.
Hjælperen holder godbidden oppe over din ryg. Så snart hunden begynder at vise interesse for godbidden skal den roses. Måske skal du i starten belønne hunden allerede når den er kommet halvvejs op på din ryg.

Flere tricks / ideer 

Her er flere tricks du kan lære din hund, efter de samme princippersom øvelserne ovenover:

 • Gi’ pote: Hunden løfter poten. Kan også lære at kende forskel på højre og venstre pote.
 • Vinke: Hunden løfter en pote og vifter med den.
 • “Give me five”: Hunden løfter en pote og træffer din hånd med den, medens du sidder på hug.
 • “Give me ten”:Hunden løfte begge poter og træffer ejerens hånd med dem.
 • Klappe kage: hunden træffer skiftevis højre og venstre hånd med sin pote.
 • Være genert: Hunden lægger en pote over snuden
 • Gå rundt: Hunden går rundt om sig selv.
 • Spille død 1: Hunden lægger sig på siden og ligger helt i ro.
 • Spille død 2: Hunden lægger sig på ryggen og ligger helt i ro.
 • Bukke 1: Hunden lægger sig ned med forbenene, mens bagbenene står.
 • Bukke 2: Hunden bøjer sig ned med et forben under sig og hovedet bøjet.
 • Ryste på hovedet “nej”: Hunden bevæger hovedet fra side til side.
 • Nikke “ja”: Hunden nikker med hovedet.
 • Snakke: Hunden bjæffer, piber, gøer, hvisker eller mumler.
 • Kysse dig på kommando.
 • Godbid på snuden: Hunden sidder roligt med en godbid på snuden, til den får lov a tage den.
 • Balance: Gå med en bog, tallerken eller andet balancerende på hovedet.
 • Hente ting: Hunden henter navngivet ting (avis/tøfler/snor/nøgler osv.) og afleverer til dig.
 • Hente snoren til gåturen.
 • Tag telefonen: Hunden tager telefonrøret når den ringer.
 • Gå sidelæns: Hunden flytter sig sidelæns.
 • Gå baglæns.
 • Åbne / Lukke døre: Bind f. eks. et reb i en køkkenlåge og lær hunden, at åbne og lukke.
 • Hoppe op i armene: Hunden hopper op i ejerens arme.
 • Sjippe/Hoppe op i luften: Hunden hopper lige op i luft med alle fire ben. Denne kan udvikles til at hunden hopper, når ejeren hopper. Man kan faktisk bruge et sjippetov og sjippe sammen.
 • Marchere: Hunden løfter et og et forben samtidig med ejeren.
 • Vække familien om morgnen.
 • Hunden vækker dig når vækkeuret lyder.
 • Stoppe op og kigge til højre og venstre inden I går over vejen.
 • Hente en kleenex når du nyser.
 • Løbe på skateboard.
 • Gå / løbe med en spand på hovedet.
 • Pege på den hånd du har godbidden i.
 • Bære varer hjem fra butikker eller ind fra bilen.
 • Ringspil (til børn), hunden kan lære at sætte ringene på pindene.
 • FIND SELV PÅ MERE………

Et par af disse tips er mine egne, resten har jeg fundet forskellige steder, i bøger og på Internettet.

Rigtig god fornøjelse
Gitte Bielefeldt