Vaccinationer og titertest

Udgivet 18 Nov -2018

DKK sidestiller vaccinationer og titer

Fra 1. januar 2017 kan man selv vælge, om man vil fremvise en gyldig vaccinationsattest eller en såkaldt positiv titertest ved DKK’s arrangementer.

En titertest viser, at hunden er beskyttet af antistoffer over for de sygdomme, den skal være vaccineret imod.

En titertest har samme gyldighedsperiode som en vaccination. Når DKK’s udstillingsregler siger, at en vaccination maksimalt må være fire år gammel for hunde over 24 måneder, gælder det samme altså for en titertest.

DKK har udarbejdet en særlig attest, der kan downloades fra hjemmesiden, og som dyrlægen kan udfylde med testresultatet. Medbring attesten – eller andre former for dokumentation – på udstillinger og arrangementer på samme måde som du i dag medbringer hundens vaccinationsattest.

Fra HUNDEN

Vi vaccinerer vores hunde for at beskytte dem mod farlige infektionssygdomme, der for eksempel kan være forårsaget af virus. Når man vaccinerer, indsprøjter man døde eller inaktiverede viruspartikler, som immunforsvaret herefter danner specifikke antistoffer imod. Når en hund har antistoffer i blodet, vil den ikke blive syg, selvom den på et senere tidspunkt bliver udsat for smitte med levende viruspartikler. Antistofferne vil nemlig genkende viruspartiklerne og ødelægge dem, før de kan nå at gøre skade. En titertest måler, om antistofferne er til stede i blodet, og dermed om hunden er beskyttet mod bestemte syg dem længere. Det gælder for menneskets influenzavirus, og det er derfor, man skal vaccineres hvert år for at være beskyttet mod influenza. Andre virustyper giver livslang beskyttelse efter én eller flere vaccinationer tidligt i livet. For hunde peger nyere undersøgelser på, at over 90% opnår livslang beskyttelse mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse, når hvalpevaccinationsprogrammet er gennemført – typisk i 16-ugers alderen.

Hvilke sygdomme kan der titertestes for?

Det er muligt at vaccinere hunde for en lang række sygdomme, men titertesten benyttes primært på det, der kaldes ”core” eller kernevaccinationer (hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse). Det er livstruende sygdomme,

Ved DKK’s mange arrangementer har hundenes helbred altid første prioritet. Man skal derfor ikke vaccinere dyr, der ikke har behovet. Fra 1. januar 2017 kan du således bruge en positiv titertest som bevis for, at din hund er beskyttet mod sygdomme som hundesyge, parvovirus og smitsom lever betændelse. Hvis hunden allerede er beskyttet, er der ikke grund til at vaccinere den.

Hvor længe holder vaccinationen?

Hvor længe er der antistoffer i blodet efter en vaccination? Det er et spørgsmål, der har været delte meninger om, og der er uden tvivl flere faktorer, der spiller ind. Egenskaber ved de enkelte virustyper, vaccinens sammensætning samt det enkelte dyrs immunsystem er bare noget af det, der har betydning. Nogle virustyper har for eksempel mange undergrupper, eller er i stand til at ”mutere” og ændre sig så meget, at immunforsvaret ikke kan genkende dem længere. Det gælder for menneskets influenzavirus, og det er derfor, man skal vaccineres hvert år for at være beskyttet mod influenza. Andre virustyper giver livslang beskyttelse efter én eller flere vaccinationer tidligt i livet. For hunde peger nyere undersøgelser på, at over 90% opnår livslang beskyttelse mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse, når hvalpevaccinationsprogrammet er gennemført – typisk i 16-ugers alderen.

Hvilke sygdomme kan der titertestes for?

Det er muligt at vaccinere hunde for en lang række sygdomme, men titertesten benyttes primært på det, der kaldes ”core” eller kernevaccinationer (hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse). Det er livstruende sygdomme som alle hunde, uanset hvor de bor rent geografisk, eller hvad de bruges til, bør være beskyttet imod. Nogle hundeejere har måske også stiftet bekendtskab med titermålinger i forbindelse med indrejse i Sverige. Før i tiden krævede det en rabiesvaccination kombineret med en titermåling, der skulle vise, om hunden havde dannet tilstrækkeligt med antistoffer mod rabies.

Hunde skal kun behandles, hvis det er nødvendigt

Alle former for medicinsk behandling kan være forbundet med bivirkninger, og sådan er det også med vaccinationer. Bivirkningerne er heldigvis sjældne – og de fleste vil nok sige, at ulemperne bliver opvejet af fordelene ved, at mange farlige sygdomme nu på det nærmeste er udryddet. Alligevel bør antallet af vaccinationer holdes på et minimum – og der er ingen grund til at vaccinere, hvis det ikke er nødvendigt. Det er baggrunden for, at vaccinationer og titertests nu sidestilles hos DKK. Det svarer lidt til den udvikling, der er sket i forhold til ormebehandling af voksne hunde. Tidligere fik de fleste hunde ormekur rutinemæssigt én eller flere gange om året. Nu undersøger dyrlægen først en afføringsprøve for at afgøre, om det overhovedet er nødvendigt at behandle.

Hvad skal der til for at få lavet en titertest?

Dyrlæge Lise Bang Hansen er forfatter til bogen Giv din hund og kat et sundt liv, og den var med til at sætte gang i debatten om vaccinationer, da den udkom i 2013. I bogen udtaler hun sig kritisk om det vaccinationsprogram, som mange danske hunde (og katte) følger, og anbefaler i stedet at benytte titertests. Lise har arbejdet i England i en del år, og her har titertests været en fast del af vaccinationsprogrammet de sidste 10 år. DKK besøgte hende på Fredensborg Dyreklinik for at høre mere om titertesten og se, hvordan den bliver udført. I Fredensborg har de indkøbt et færdigt testkit (Biogal Vaccicheck ®), så de selv kan lave testen på klinikken. Det kræver ikke noget avanceret udstyr, men de forskellige trin i testen skal udføres med meget præcise tidsintervaller. Testen indledes ved, at dyrlægen udtager en blodprøve fra hunden. Blodet overføres til den første række på en særlig plade, der består af seks rækker. Udover pladen består testkittet af en ”kam”, hvorpå de virustyper, der giver hhv. smitsom leverbetændelse, parvovirus og hundesyge, er fasthæftet (i en inaktiveret form – de er ikke smittefarlige). Ved at dyppe kammen i blodet hæfter antistofferne sig til viruspartiklerne – hvis der altså er antistoffer til stede i blodet. Herefter dyppes kammen i de reagenser, der findes i de andre rækker, og det ender med at give en grå farvereaktion, hvis prøven er positiv. Man kan læse mere om testen på Biogals hjemmeside.

Hvor kan man få lavet en titertest?

Det er ikke alle dyrlæger, der tilbyder titertestning, så spørg dig for, når du bestiller tid til et sundhedstjek og en eventuel vaccination. Lise Bang Hansen gør det på begge de klinikker, hvor hun arbejder i hhv. Århus og Fredensborg, men det er også muligt andre steder. Skjern Dyrehospital tilbyder f.eks. vaccinetjek som en fast rutine. Her kan du komme og få taget en blodprøve på din hund, gå en tur eller nyde en kop kaffe i venteværelset, og så kan svaret på titertesten være klar, når der er sat tid af til sundhedsundersøgelsen en time senere. Skjern Dyrehospital laver også titertests på blodprøver, der sendes ind fra andre dyrlæger efter aftale.

Hvor længe holder en titertest?

En titertest har samme gyldighedsperiode som en vaccinationsattest. Når DKK’s udstillingsregler siger, at en vaccination maksimalt må være fire år gammel for en hund over 24 måneder, gælder det samme altså for en titertest. DKK har udarbejdet en særlig attest, der kan downloades fra hjemmesiden, og som dyrlægen kan udfylde, når testresultatet er klar.