Pasningsvejledninger for blandingshunde

Af Gitte A. Bielefeldt, adfærdskonsulent og instruktør i DcH , samt Pernille B. Jørgensen, dyrlæge og instruktør i DcH
Udgivet Jan 16, 2012

Hvordan passer man en hund?

Hvad er egentlig det allervigtigste at informere om, når folk overvejer at købe hund for første gang?

Fra 1. januar 2013 skal der følge en pasningsvejledning med, hvis man køber hund fra et sted som er omfattet af bestemmelserne om erhvervsmæssigt opdræt eller salg af hunde. Bestemmelsen gælder alle hunde, både stambogsførte hunde og blandingshunde. Dansk Kennel Klub arbejder på at lave pasningsvejledninger for de forskellige godkendte hunderacer / hundetyper. Der er ca. 585.000 hunde i Danmark, ifølge Dansk Hunderegister, heraf er max. halvdelen stambogsført. DcH mener at også blandingshundene fortjener at få en pasningsvejledning.

Vi blev i sensommeren 2011 spurgt om vi havde lyst til at lave en pasningsvejledning for blandingshunde, gerne en vejledning for hver hundegruppe.
Opgaven gav anledning til mange overvejelser. Hvis vejledningerne skulle laves så de dækker alting, så ville det jo blive en bog.

For os var det vigtigt at vejledningerne kun fyldte én side, således at de var nemme at printe ud og udlevere til kommende købere. De er kommet til at fylde lidt mere, fordi DcHs logo også skulle på papirerne.
Der er generelt lagt stor vægt på, at vejledningerne skal være korte og letlæselige samt at de kun skal indeholde det absolut nødvendigste om hunde. Det er vores erfaring, at lange vejledninger sjældent bliver læst.

Det var også særdeles vigtigt for os, at få folk til at overveje om de egentlig skal ha’ en hund. Det er vores erfaring, at alt for mange hunde, især blandingshunde, desværre anskaffes som impulskøb og det giver ofte problemer. Det kommer nemlig bag på mange købere, hvad det indebærer at have hund. I rigtig mange tilfælde ved køberen heller ikke, hvad hunden egentlig har af egenskaber og arbejdsbaggrund og hvilke problemer der derfor kan opstå.

Vejledningerne er hverken lavet som reklame for eller angreb imod hundetyperne, men er hovedsageligt lavet med den hensigt, at få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de anskaffer sig en hund. Netop derfor er der lagt vægt på de eventuelle problemer, der kan opstå på grund af hundetypernes arbejdsegenskaber. Det er lettere at undgå problemerne, hvis man er opmærksom på dem.

Prisforskellen mellem racehunde og blandingshunde er meget stor og der er derfor også stor forskel på baggrunden for anskaffelse af hunden.
Anskaffer man sig en racehund, laver man ofte ret meget research på hvilken hund man ønsker og i langt de fleste tilfælde giver avleren også oplysninger om de positive og negative sider ved racen.
DKK og specialklubberne laver et kæmpe arbejde med avl af deres racer og det er yderst prisværdigt. Der findes dog også en anden virkelighed, nemlig den at der laves massevis af ”racehunde uden papirer”, på forældredyr der ikke nødvendigvis lever op til standarden for racen. Desuden importeres der også flere og flere hunde, en del af disse er af tvivlsom herkomst.

Mange blandingshvalpe er ”uheld” og sælgeren har ofte ikke så meget viden at give videre, som erfarne opdrættere har. Blandingshunde har sjældent baggrund i bevidst avlspolitik vedrørende helbred og mental tilstand.
Blandingshvalpe og ”racehunde uden papirer” sælges primært af private, men der sælges også en del af hundehandlere og på markeder.
I DcH ser vi alle slags hunde og derfor rigtig mange blandingshunde på vores træningspladser. Vi ser også mange ”racehunde uden papirer”. I vores egen DcH lokalforening (DcH Aabenraa) er det formentlig kun halvdelen af hundene der ”har papir” og derfor er resultatet af en bevidst avlspolitik.

Vejledningerne er skrevet dels på baggrund af vores erfaringer som trænere og dels ud fra mange års erfaring med adfærdsbehandling af såvel race- som blandingshunde.
En del af de hunde vi ser, har udviklet adfærdsproblemer på grund af hundeejerens uvidenhed enten om hunde i almindelighed eller på grund af manglende viden om raceegenskaber.
De træk, der er fremhævet i pasningsvejledningerne, er de træk vi oplever som værende de mest problematiske i hundetyperne.
Desuden har vi brugt bogen: ”Hund” Bonniers stora bok om at välja ras og ge sin hund ett bra liv, udgivet på Albert Bonniers Forlag.

Vi har lavet én generel pasningsvejledning og 10 vejledninger som yderligere indeholder en kort beskrivelse af hundetyper, hvor der er lagt vægt på raceegenskaber, der ofte er årsag til problemer. Det er meningen at pasningsvejledningerne skal kunne udleveres af sælgerne til kommende ejere af blandingshunde.

Generel pasningsvejledning for blandingshunde

Hunde har en gennemsnitlig levetid på ca. 12 år. Man bør derfor tænke sig om inden man anskaffer en hund.
De forskellige hunderacer har meget forskellige egenskaber og temperamenter.
Hunderacerne er oprindeligt lavet til forskellige arbejdsopgaver. Man bør sætte sig ind i raceegenskaber før man køber hund og så vidt muligt vælge en hund, der passer til de forhold man kan tilbyde den. Når der er tale om blandinger mellem 2 eller flere racer, kan man ikke vide hvilke egenskaber, der vil være mest fremtrædende hos hunden.

Hunde er flokdyr

Hunde er flokdyr og trives bedst sammen med sin flok. Hunde bør derfor ikke være alene mere end 6-8 timer dagligt. Hunde er ikke født med evnen til at være alene. Det skal læres. For meget tid alene kan medføre adfærdsproblemer. Man kan ikke forvente, at en hvalp kan være alene hjemme ret længe ad gangen. Hunde er ikke født stuerene. Det kan tage op til ca. ½ år, at gøre en hvalp stueren.

Motion, aktivering og træning

Hunde skal motioneres og aktiveres dagligt. Mangel på motion og oplevelser kan medføre adfærdsproblemer. Som minimum skal man regne med, at skulle beskæftige sig med en hund i 1½ – 2 timer dagligt. Det kan kraftigt anbefales at gå træning med hunden.

Fodring og vand

Hunde skal have tilstrækkeligt med foder som er tilpasset til hunde. Hunde har ikke de samme ernæringsmæssige behov som mennesker og bør derfor have foder, der er lavet til hundes ernæringsbehov. Hvalpe i voksealderen bør fodres med hvalpefoder. Hunde skal altid have adgang til friskt, rent vand.

Daglig pasning

Hunde bør med jævnlige mellemrum have klippet kløer, efterset ører og tænder m.m.
Der er stor forskel på, hvor meget pelspleje hunde behøver. Langhårede hunde skal strigles og kæmmes jævnlig for at undgå problemer. Hvis pelsen filtrer, kan det medføre hudproblemer samt at hunden ikke kan bevæge sig ordentligt.
Visse hunderacer (især terriere) skal trimmes. Trimning betyder at pelsen skal rykkes ud. Trimning foretages oftest hos hundetrimmere.

Vaccinationer, sygdom m.m.

Der er flere smitsomme hundesygdomme, man med fordel kan vaccinere imod:
Hundesyge, parvodiarre og hepatitis. Hvis hunden skal medtages til udlandet er der forskellige lovkrav til vaccinationer i de enkelte lande, men den skal som minimum være rabiesvaccineret og være i besiddelse af et pas (fås hos dyrlægen).
Dyr må ikke udsættes for unødig lidelse og man skal derfor kontakte en dyrlæge, hvis hunden er syg

Lovmæssige krav

  • En hund skal inden den er 8 uger gammel være mærket og registreret i Dansk Hunderegister.
  • En hund skal fra den 4 måneder gammel bære halsbånd med et skilt med ejerens navn og adresse.
  • En hund skal fra den er 4 måneder gammel være lovpligtig ansvarsforsikret.
  • Det er forbudt til stadighed at holde en hund bundet.
  • Det er forbudt at sælge hunde der er under 8 uger gamle.
  • Hunde må ikke overdrages til børn under 16 år uden forældremyndighedsindehaverens samtykke.
  • Yderligere lovgivning fremgår af hundeloven og dyreværnsloven.