Alene Hjemme

Af Gitte Bielefeldt, træner og konsulent i DcH og dyrelæge Pernille Jørgensen
Udgivet Jul 17, 2008

Desværre har mange hundeejere oplevet, at komme hjem til større eller mindre ødelæggelser i hjemmet.
Den første reaktion i et sådant tilfælde er, at blive rasende og frustreret. Man skælder hunden ud og hunden begynder at krybe. At hunden kryber fortolkes ofte, som hundens udtryk for dårlig samvittighed. Sådan forholder det sig imidlertid ikke; Hunden har IKKE dårlig samvittighed, uanset hvad den har lavet mens den var alene.
Hunden er derimod blevet bange for ejerens hjemkomst. Hunde ødelægger ikke tingfor at hævne sig over, at de er blevet efterladt alene hjemme!
Hunde bider i ting fordi de keder sig, er stressede eller bare fordi de nu engang kan lide at tygge. Hvis de ikke har deres egne ting at tygge i, så tygger de i det de kan finde. At bide ting i stykker er ofte bare tidsfordriv. Hunde tygger simpelthen i ting!

Ligeledes besørger hunde ikke indenfor fordi de er blevet forladt. De gør det, fordi de enten ikke er store nok til at kunne holde sig, er frustrerede og stressede eller fordi de simpelthen ikke har lært at være stuerene.

Det er ikke en medfødt egenskab for hunde, at de kan være alene hjemme. Hunde er flokdyr og vil helst være sammen med flokken, men de kan lære at være alene hjemme. At være i flokken giver sikkerhed og tryghed. At være alene hjemme, kan gøre mange hunde utrygge og stressede og dermed destruktive. Nogle hunde reagerer på utrygheden ved at hyle og gø. Dette er en naturlig måde for hunde og ulve at tilkalde flokken på, men det kan også bare være udtryk for kedsomhed.

Lær hvalpen gradvist at være alene, man kan ikke forvente at en lille hvalp kan forlades i 8 timer. De fleste hunde bryder sig ikke om at blive forladt og skal gradvist tilvænnes til at være alene.
Et fornuftigt træningsforløb, kunne for eksempel se således ud:
Start med at forlade hvalpen i to minutter og kom tilbage og vær sammen med den i10 minutter. Gør dette indtil hvalpen er tryg ved at du forlader den i 2 minutter. Herefter øges tiden gradvist til 5 minutter, 10 minutter, 15 minutter, ½ time, 1 time osv.
Sørg for at være sammen med hvalpen i mindst 10 minutter, inden du forlader den igen og prøv at foretage dig ganske almindelige dagligdags ting, i den tid du er sammen med hvalpen.
Forøg gradvist antallet af minutter eller timer du er væk. Hvis hvalpen bliver utryg, så gå tilbage til kun at forlade den 2 minutter ad gangen.
Hver gang du forlader hvalpen skal du huske at tage overtøj på, finde nøgler, mobiltelefon og taske frem og i det hele taget overholde alle de rutiner du normalt følger, når du skal ud af døren. Lad være med at pylre om hunden, når du kommer og går.
Det er naturligvis vigtigt under indlæringen, at alle i husstanden er med i projektet. Det siger sig selv, at du ikke kan nå op på 8 timers alene-hjemmetræning på enweekend. Det er da også altid mest hensigtsmæssigt at få hvalp i forbindelse med en ferie.
Alternativt kan man aftale, at få nogen til at komme og lufte hvalpen og lege med den, hvis man skal være væk 8 timer dagligt.

Hvis den voksne hund er bange og utryg, når den er alene, er det din opgaveat lære den at takle situationen på en ny måde. Der findes ingen standard løsning på problemet. Man er nødt til, at prøve sig frem.
Hunde er forskellige og der er forskellige årsager til, at de er bange eller stressede.
Nedenstående råd kan måske hjælpe:

 • Ungå ophidsede morgener. Hvis hunden er meget ophidset, betyder det atder er en masse stresshormoner i kroppen og de kan være flere timer om at blive nedbrudt. Gå derfor en kort, rolig tur med hunden. Du kan alligevel ikke gøre hunden træt med en lang morgentur, det eneste du opnår, er at hunden har brug for mere og mere motion. Vent med de lange ture til senere på dagen.·
 • Smid en del af den daglige madration på græsplænen eller gulvet, så hunden skal snuse rundt og finde maden. At bruge næsen er noget af det mest trættende en hund kan foretage sig. Mens hunden går rundt i haven og søger mad, kan resten af familien komme igennem deres stressede morgenritualer, uden at hunden påvirkes.·
 • Undgå store afskeds- og velkomstscener, som kan hidse hunden op. Lad være med at ynke hunden, når du kommer og går.·
 • Skæld ikke ud når du kommer hjem! Uanset hvad hunden har lavet. Hunden forbinder ikke din hjemkomst med det, den eventuelt har ødelagt. Den tror bare, at du er vred når du kommer hjem, den ved ikke hvorfor du er vred.·
 • Lad radio eller fjernsyn køre, især hvis de altid er i gang, når du er hjemme.
  Konstante lyde i huset kan aflede opmærksomheden fra larm udenfor huset, som mange hunde reagerer på. En del hunde kan endvidere blive utrygge, hvis huset pludselig er meget stille.·
 • Lad hunden have masser af tyggeting og legetøj. Man kan f. eks. fylde en hul knogle med leverpostej eller hundemad. Der findes også hundelegetøj ihandelen, der kan fyldes med spiseligt fyld. Det giver hunden en opgave, der tager tid at løse. At spise, sutte og tygge i ting virker stressnedsættende. ·
 • Hvor hunden skal være når den er alene, er et spørgsmål om hundens temperament. Nogle hunde reagerer voldsomt og destruktivt, hvis de bliver lukket inde i et rum familien aldrig opholder sig i, for eksempel et bryggers eller en gang. Disse hunde vil føle sig trygge og godt tilpas, hvis de får lov at være istue, køkken eller måske i hele huset. Andre hunde har brug for et mindre rum,fordi de ikke kan tackle at have adgang til hele huset. Nogle hunde har det sågar bedst, hvis de er i bur (det kræver selvfølgelig tilvænning).·
 • Hvis hunden bider i bestemte ting, kan disse ting enten fjernes eller smøres/ sprayes med en lugt hunden ikke kan lide. Der findes bitterspray i handelen som (de fleste) hunde ikke kan lide. Hunde bryder sig som regel heller ikke om smagen/lugten af citronolie, eukalyptusolie og chiliolie.·
 • Tryghedsskabende feromoner er et naturligt forekommende stof, uden bivirkninger af nogen art og kan hjælpe mange hunde. Disse Feromoner kan give hunden en fornemmelse af tryghed og dermed være et hjælpemiddel i stressende og utrygge situationer. Ved at dæmpe stress og utryghed fremmes hundens indlæringsevne og modtagelighed og chancen for succes i træningen øges.
  Feromoner kan fås som halsbånd, spray eller adapter til stikkontakte.

Nogle voksne hunde reagerer voldsomt allerede inden man går ud af døren. Voksne hunde der har alene hjemme problemer, bør trænes helt forfra og det kan med fordel gøres efter hvalpeprogrammet ovenfor. Gå langsomt frem og lad gerne træningen tage en hel weekend eller mere.
Hvis hunden begynder at stresse allerede inden du går ud af døren, så prøv at finde ud af hvornår hunden begynder at reagere på, at du forlader den. Er det når du tager frakken på? Eller når du finder dine nøgler frem? Når du tager sko på? Prøv 5 – 10 gange dagligt at gennemføre hele det ”ritual” du normalt udfører når du skal hjemme-fra, men uden at gå ud af døren og forlade hunden. På den måde vænnes hunden gradvist til, at den ikke behøver at gå i panik, når du for eksempel tager jakke på