Jeg vil have min hund klonet når den dør!

Af Gitte Albæk Bielefeldt, træner og konsulent i DcH
Udgivet Jan 16, 2012

Det kan du sagtens få. Det foregår i Korea, det koster ca. 100.000 dollars -du får et helt kuld ad gangen, men du får ikke din gamle hund igen…

Faktaboks:
En klon er en genetisk kopi, nærmest som enæggede tvillinger.
Kloning foregår, meget kort fortalt, ved at man tager en ægcelle og tømmer den for den oprindelige cellekerne. Herefter indsætter man en celle fra det dyr man ønsker at klone og tilsætter strøm. Dette får æg og celle til at dele sig.
Herefter lægges cellen i et kemisk bad indtil den begynder at dele sig og blivetil et foster, der kan implanteres i en rugemor. 
Kloninger bliver altid samme køn som originalen.

I år 1996 blev det første pattedyr blev klonet i Skotland. Det var et får, der  blev kaldt Dolly. Da John Sperling, en amerikansk billionær, læste om fåretDolly, besluttede han, at han ville have sin kærestes blandingshund Missy klonet. Han iværksatte og betalte et omfattende forskningsprojekt vedrørende kloning af hunde. Hans stedsøn Lou Hawthorne overtog ledelsen af projektet næsten fra begyndelsen.
Man stoppede med forskningen i USA efter nogle år. Det viste sig nemlig, at det var meget vanskeligt at klone hunde, da hundeæg er uigennemsigtige og hunde kun er frugtbare en til to gange årligt. Det krævede derfor en masse hunde til forsøg og skulle man samtidig overholde dyreværnslove og etiske bestemmelser, blev det ganske simpelt for dyrt. John Sperling ofrede i alt 20.millioner dollars på projektet. Det lykkedes at klone en del forskellige dyr, blandt andet en kat. Det lykkedes dem dog aldrig at klone en hund.
Efter en del år indgik man kompagniskab med Seoul National University, som overtog forskningen i kloning af hunde. I Korea er dyreværnslove nærmest ikke-eksisterende og man kan bruge produktionsdyr som ægdonorer. I Korea er der nemlig en ret omfattende produktion af hunde til fødevare- og pelsindustri. Når man har taget æg og brugt hundene som rugemødre, kan man bare returnere dem til farmene.

Snuppy, den første klonede hund

Den allerførste klonede hund Snuppy kom til verden i Sydkorea d. 24. april2005. Han blev lavet af hudceller fra en afghansk mynde. Hudcellerne blev lagt i æg, de fusionerede æg celler blev herefter tilsat strøm indtil de delte sig og endelig blev de implanteret i et antal rugemødre. Snuppy er født af en gullabrador, der var en af mange rugemødre i laboratoriet. At ”producere ”Snuppy har kostet 1094 ægceller (”høstet” fra koreanske hunde, opdrættet til kødproduktion) og 124 graviditeter på rugemødre i laboratoriet. Snuppy havde en fosterbror, som døde kun 3 uger gammel af respirationsproblemer.
Snuppy har foreløbig levet hele sit liv i et bur i et laboratorium i Seoul i Korea og kommer kun yderst sjældent ud for at opleve noget.

Faderen til Snuppy

Hunden Tai som var ”far til Snuppy var på kloningstidspunkt ni år gammel og kastreret. Tai tilhørte en af de unge dyrlægeforskere på universitetet og blev udelukkende valgt fordi han var smuk og ville se godt ud på pressebilleder. Fysisk ligner Snuppy sin far, men hans personlighed er slet ikke den samme. Tais ejer siger ”Hvis du overvejer at klone din hund, er mit enestes var: Tro ikke at du får den samme hund… Indtrykket af hunden er totalt anderledes, selv om de ligner hinanden af udseende og temperament. Så jeg anbefaler ikke kloning, hvis folk ønsker at få den samme hund igen. Jeg vil ikke have en klon af Tai. Døden er en naturlig ting. Jeg vil hellere have erindringen om min hund.”

Boomer den første kommercielt klonede hund 

Den første hund der blevet klonet på bestilling, var en højtelsket pittbull ved navn Boomer, som tidligere skønhedhedsdronning og fotomodel Bernann McKinney betalte 150.000 dollars til RNL Bio, USA for at ”bringe til live”igen. Boomer var en hund hun havde samlet op på gaden og som senere reddede hende fra et overfald fra en anden pittbull. McKinney var hæmningsløs i sin iver efter at få Boomer klonet og efter hårdt pres, gik det koreanske universitet med til at prøve. Mc Kinney fik 5 ”Boomers” leveret i 2008. Der er ikke skrevet ret meget om det i verdenspressen, for det er ikke just nogen solstrålehistorie.
Bernann McKinney fik nemlig ikke sin elskede Boomer igen. Hun fik 5 mere eller mindre syge hvalpe, som var genetiske kopier af Boomer, men absolut ikke havde Boomers sind. Hvalpe som hun dårligt er i stand til at tage vare på, da alle hendes penge + en masse lån var gået til at betale kloningen.
I dag lever Bernann McKinney hos nogle venner, i noget der ligner et indhegnet fort, med sine 5 ”Boomers” og yderligere 5 pittbulls, som hun har reddet fra internater. Ingen af hunden kan være løse i hinandens nærhed og de lever det meste af tiden i bure. En af klonerne har kraftige epileptiske anfald, en har store problemer med at spise og fordøje, en tredje har balanceproblemer og snapper ud i luften efter usynlige ting. ”Jeg er nødt til sige, at kloningen af Boomer ødelagde mit liv”, siger Bernann McKinney i dag. ”Jeg er konstant bange for at miste mine 5 kloninger. Jeg spørger mig selv om jeg gjorde det rette? Er jeg en dårlig person? Var jeg bare egoistisk? Alt hvad jeg prøvede, var at få min bedste ven tilbage. Jeg prøvede bare at klone min ven…

Trakr – en redningshund fra 11. september

I USA er der firmaer, der lever af at nedfryse genetisk materiale fra dyr (og mennesker) med henblik på kloning. Et af disse firmaer, BioArts Internationalfandt på, at udskrive en konkurrence, kaldet ”the Golden Clone Giweaway” for at finde verdens mest velegnede hund til kloning. Tidligere politimand James Symington vandt konkurrencen. Præmien var gratis kloning af hans schæferhund Trakr. James Symington og Trakr deltog i redningsarbejdet ved World Trade Center, hvor hunden fandt den sidst fundne overlevende person i ruinerne. I april 2009 modtog James Symington 5 kloninger af Trakr. Symington har dannet The Trakr Foundation, som lønner et team, der hjælper ham med at træne Trakrs 5 kloner som redningshunde.
Den ene af kloningerne er meget lig den oprindelige Trakr, som døde kort før hans kloninger kom til verden.

Selvlysende hunde og toldhunde

Et andet projekt på universitetet i Sydkorea blev kloning af narkohunde. Det er en lang proces at træne narkohunde og der er en ret stor spildprocent undervejs i træningen. Seoul National University indgik derfor samarbejde med det koreanske toldvæsen og producerede et kuld på 6 hvalpe efter en særdeles rask, dygtig og velfungerende lys labrador. Dette kuld blev født i 2007 og alle blev kaldt Tuppy (en sammentrækning af tomorrows puppy). Man håber på, at man på denne måde med tiden kan nedsætte de store omkostninger veduddannelse af narkohunde. Det er ikke lykkedes mig, at finde ud af hvordan det går med disse hunde i dag.
Som et led i sygdomsforskning fremstillede man samme år et kuld på 6 hvalpe, der er selvlysende i mørke (de lyser rødt). 2 af hvalpene døde ret hurtigt efter fødslen. Det er såkaldt transgenetiske hunde, som har fået implanteret et fluorescerende gen. Kloningen af disse hvalpe blev udført som led i sygdomsforskning. Hunde der lever i familier, har nemlig mange af de samme genetiske sygdomme og livsstilssygdomme som mennesker. Der foregår derfor en omfattende sygdomsforskning på hunde. Med tiden har man planer om, at klone hunde med forskellige typer genetiske sygdomme til forskningsbrug.

Missy, hunden der startede projektet

Den hund der i sin tid startede hele kloningsprojektet, nemlig husky-collieblandingen Missy, blev endelig klonet i Korea i 2008. Det kom der tre hvalpe ud af. Lou Hawthorne gav moderen (som ejede den oprindelige Missy) den ene hvalp, beholdt selv en og forærede den sidste til nogle venner.
Missy selv døde i 2002. Ejeren af den oprindelige Missy, synes ikke at hendes klonede hund minder om Missy i opførsel.

Faldende priser

I alt er der indtil i dag fremstillet ca. 100 klonede hunde. Over halvdelen i forskningsøjemed. De sidste 50 (10-12 kuld) er bestilt af velhavende mennesker, der ville have deres gamle hund igen.
Kloning af hunde har i dag en succesrate på 25 %, kun 1 af 4 implanterede fostre overlever. Når hvalpene er født dør ca. 1 ud af 5 inden de bliver voksne. Indtil videre er en del af hvalpene ikke raske.
Når der skal fremstilles et kuld hvalpe på bestilling, laver man som udgangspunkt ret mange klonede æg. En del af disse udvikler sig til fostre og bliver senere født og da man ikke rigtig ved, hvad man skal stille op med overskuddet, får køberen alle klonerne med hjem! Prisen ligger i dag på ca.100.000 dollars for et kuld. Det er højst sandsynligt, at man bliver dygtigere til klone hunde og prisen vil nok falde i de kommende år. Der er også planer om at screen kloninger for kendte arvelige sygdomme.

Man kan ikke klone personligheden

Kloningers udseende er ikke nødvendigvis helt mage til deres ophav. Aftegninger kan falde forskelligt ud. Man har klonet en huskyblanding med et blåt og et brunt øje. Det kom der to hvalpe ud af, begge med et blåt og et brunt øje – men spejlvendte i forhold til hinanden.
Personligheden kan man ikke klone! Enæggede tvillinger har jo også forskellig personlighed, selv om de er vokset op sammen. Vi er alle et produkt af arv og miljø og når det gælder personlighed, spiller miljøet og den samlede sum af oplevelser den væsentligste rolle.
Generelt kan man sige, at kloningernes temperament og egenskaber overvejende er det samme som ophavets, men det samme gør sig jo gældende for racehunde!

Kilde: John Woestendiek: DOG, INC.