Vidste du det om hunde? – Sjove og sære facts om hunde

Af Gitte Albæk Bielefeldt, træner og konsulent i DcH
Udgivet Jan 16, 2012

 • Angst for hunde (eller rabies) kaldes Cynofobi.
 • Hvis hunde var kriminelle kunne du finde dem ved hjælp af næseaftryk Hundes næseaftryk er lige så individuelle som menneskers fingeraftryk.
 • Den markante frisure som man kan se pudler klippet i (løveklipning) har skam en fornuftig forklaring: Pudlerne er oprindeligt fremavlet til andejagt. Da pelsen er i uklippet tilstand er meget fyldig, begyndte man at klippe det meste af pelsen af hundene,men beholdt pels på de steder på kroppen var mest udsat i koldtvand nemlig ører, brystkasse og ben.
 • De fleste hunde har lyserøde tunger. 2 hunderacer skiller sig dog ud Chow-chow og shar-pei har sorte (blå) tunger.
 • 2 hunde overlevede Titanics forlis en pomeranier og en pekingeser. De blev reddet sammen med deres mennesker i nogle af de første redningsbåde.
 • Amerikanerne bruger årligt mere på hundemad end på baby-mad.
 • Hundedagene er den periode i august hvor ”hundestjernen” sirius står op samtidig med solen.
 • De fleste hunde kan sagtens løbe 32 km i timen. Greyhounds kan løbe op til 70 km i timen.
 • I slutningen af Beatlessangen ” A day in life” er der indspillet en ultralyds fløjte , som kun hunde kan høre. Poul McCartney indspillede lyden til ære for hans shetlandske sheepdog.
 • I den første Lassiefilm, var der 8 hunde der spillede Lassie. Alle hundene var hanhunde, selv om Lassie er en hunhund. Hovedskuespilleren hed Pal.
 • De canariske øer er ikke opkaldt efter kanariefugle, men efter en stor hunderace. Øernes latinske navn er Canariae insulae: Hundeøerne.
 • Walt Disneys familiehund hed Lady. Det var en puddel.
 • En varm hundenæse er ikke tegn på feber (men det er en sejlivet gammel overtro). Du kan kun måle om en hund har feber, ved at stikke et termometer op bagi.
 • En tæve bør have hvalpe mindst een gang i livet. Sådan lyder engammel overtro. Det har intet på sig!
 • Opfinderen af velcro var hundeejer. I 40’erne var den svejtsiske opfinder George de Mestral ude at gå med sin hund. Da han kom hjem, var hundens pels helt filtret ind af burrer. Da George havde pillet burrerne ud af hundens pels, kiggede han på dem i et mikroskop og så at de havde en krog lignende struktur. Senere fandt han på at bruge burrernes hæftende egenskaber til velcrobånd.
 • En steriliseret / kastreret hund bliver tyk: Stofskiftet kan blive nedsat ved sterilisation (eller når hunden bliver ældre). Men Hunden fodrer ikke sig selv! Man bør derfor nedsætte foder-mængden til steriliserede eller ældre hunde med ca. 25%
 • Hunde er væsentlig dygtigere til at af læse menneskers kropssprog og tegnsprog end ulve og aber. Det gælder også helt ungehvalpe. Dette er videnskabeligt bevist ved en undersøgelse lavet af Brian Hare på Harvard Universitet, USA.
 • Hunde er IKKE ulve. Der ER en genetisk forskel på hunde og ulve på ca. 1 %. Forskellen på mennesker og chimpanser er ca. 2 %
 • I dag regner videnskaben ikke med, at det var mennesker der tæmmede ulven Man mener at ulve fulgte flokke af mennesker og fungerede som affaldsædere og dermed gradvist tæmmede sig selv. De mindst sky ulve klarede sig bedst i nærheden af menneskeflokkene og udviklede sig gradvist til at blive ”pro-to”hunde.

At tænke sigI

North Carolina findes der en lov, der siger at det er forbudt at hundeog katte slås..
Kilde: Planet dog af Sandra og Harry ChoronI

Ohio er det ved lov tilladt for politiet at bide hunde for at få dem til attie stille.
Kilde: Planet dog af Sandra og Harry Choron

Aboriginerne i Australien målte temperaturen kolde nætters temperatur efter hvor mange hunde det var nødvendigt at sove med, for at holde varmen. ” I nat var det 3 hunde koldt”.
Kilde: Katherine M. Rogers: First friends.

I oldtiden og i middelalderen, da man lavede mad i åbne ildsteder, havde man små hunde gående rundt i trædemøller for at dreje spiddende med kød på. Hundene blev kaldt spydvendere (engelsk: turnspits). Disse hunde var ofte også rottehunde og vagt hunde i husholdningen.
Kilde: Katherine M. Rogers: First friends.

I England (og mange andre auropæiske lande) var det helt almindeligtat man brugte store hunde for eksempel racer som new foundland og sankt Bernhardshunde som trækdyr. Hunde var billigere i drift end heste og æsler. De kunne bo sammen med familien og de passede på varerne i trækvognen. I 1839 blev denne praksis imidlertid forbudt i England af en velmenende dyreværnsorganisation. Det resulterede i at mange småhandlende gik fallit og mange af trækhundene blev sat på gaden og døde af sult.
Kilde: Katherine M. Rogers: First friends.

Det allerførste kendt forsøg på inddeling af hundetyper finder man i en kinesisk ritualbog fra 800 f.kr. Her inddeles hunde i 3 kategorier nemlig: jagthunde, hyrdehunde og spiselige hunde.
I det 16. Århundredes Europa prøvede Henrik VIII’ s livlæge Dr. Caiusfor første gang seriøst at opdele de mange hundetyper i grupper efterderes anvendelse: 1. Jagthunde 2. Brugshunde (hyrdehunde, trækhunde, vagthundeetc.) og 3. Selskabshunde.
Dette princip har dannet grundlag for gruppedelingen af hundenehelt op til vore dage.
Kilde: Lademanns store hundebog

Den første rigtige hundeudstilling blev afholdt i Newcastle, England i1859 og der deltog kun fuglehunde. I 1863 deltog 1200 hunde fordelt på 54 racer.
Kilde: Katherine M. Rogers: First friends.

I 1400 tallet blev der udgivet en bog (Le ménagier de Paris) der bl.a.rådede kvinder til ”at opføre sig som en eksemplarisk hund – specielt som en grayhound, mastiff eller lille hund og følge hendes ægtemand / mester trofast og gladeligt modtage prygl fra ham samt tilgive ham hans utroskab.”  
Kilde: Dogs af Susan McHugh

Ifølge en undersøgelse foretaget i 2007 af 3 italienske forskere, siger hunde meget mere med halen, end man hidtil har vidst.
Hvis hunden er fundamentalt glad og positiv logrer den asymmetrisk og mest til højre side. Det gælder f.eks. når hunden ser et menneske elleren hund den holder meget af.
Hvis hunden har negative følelser eller er usikker logrer den mest tilvenstre side. Det sker bl.a. hvis hunden møder en hund eller et menneske den ikke kender eller ikke stoler helt på.
Kilde: Science april 2007